موضوع امسال مهم است زيرا:
چالشهاي محل كار شايعترين دليل براي زنان است كه هرگز شير نميدهند يا زودتر از زمان توصيه شده شيردهي را متوقف ميكنند.
والدين براي شيردهي به زمان و حمايت كافي نياز دارند. والديني كه كمتر از 3 ماه مرخصي زايمان داشتند، مدت شيردهي كوتاه تري را نسبت به والديني كه 3 ماه يا بيشتر مرخصي داشتند گزارش كردند.
يك محل كار براي تبديل شدن به محل كار مناسب براي شيردهي به امكانات كافي براي شيردهي نياز دارد. تنها 42 كشور تسهيلات شيردهي در محل كار را اجباري مي كنند.
تغذيه بهينه با شير مادر آنقدر حياتي است كه مي تواند جان بيش از 820000 كودك زير 5 سال را در هر سال نجات دهد.
توصيه هاي سازمان بهداشت جهاني و يونيسف:
شروع زودهنگام شيردهي در عرض 1 ساعت پس از تولد؛ تغذيه انحصاري با شير مادر در 6 ماه اول زندگي؛ و معرفي غذاهاي مكمل (جامد) از نظر تغذيه اي كافي و ايمن در 6 ماهگي همراه با ادامه شيردهي تا 2 سالگي يا بيشتر.
با اين حال، بسياري از نوزادان و كودكان تغذيه مطلوبي دريافت نمي كنند. به عنوان مثال، تنها حدود 44 درصد از نوزادان 0 تا 6 ماهه در سراسر جهان در دوره 2015-2020 به طور انحصاري با شير مادر تغذيه شده اند.
اقدامات براي محافظت، ترويج و حمايت از شيردهي مادران و خانواده ها بايد حمايت شوند تا فرزندانشان به طور مطلوب از شير مادر تغذيه كنند. اقداماتي كه به محافظت، ترويج و حمايت از شيردهي كمك مي كند عبارتند از:
اتخاذ سياست هايي مانند "كنوانسيون حمايت از مادران 183" و "توصيه شماره 191" سازمان بين المللي كار ، كه مكمل كنوانسيون شماره 183 با پيشنهاد مدت طولاني تر مرخصي و مزاياي بيشتر است.
تصويب "آيين نامه بين المللي بازاريابي جايگزين هاي شير مادر" و قطعنامه هاي مرتبط بعدي مجمع جهاني بهداشت؛ اجراي "ده قدم براي شيردهي موفق" كه در طرح بيمارستان دوستدار كودك مشخص شده است، از جمله:
تماس پوست به پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و شروع شيردهي در ساعت اول زندگي؛ شير دادن به تقاضا (يعني هر چند وقت يكبار كه كودك بخواهد، در روز و شب اتاق خواب (به مادران و نوزادان اجازه مي دهد 24 ساعت شبانه روز با هم بمانند)؛ عدم دادن غذا يا نوشيدني اضافي، حتي آب، به نوزادان، مگر اينكه از نظر پزشكي ضروري باشد.
ارائه خدمات بهداشتي حمايتي با مشاوره تغذيه نوزادان و كودكان خردسال در تمام تماسها با مراقبين و كودكان خردسال، مانند مراقبتهاي دوران بارداري و پس از زايمان، ملاقات با كودك خوب و بيمار، و ايمنسازي حمايت اجتماعي، از جمله گروههاي حمايت از مادر و فعاليتهاي آموزشي و ارتقاي سلامت مبتني بر جامعه.
از سال ۱۹۹۲ ميلادي، يكم تا هفتم اوت (دهم تا شانزدهم مرداد) به منظور ترويج فرهنگ شيردهي و توجه بيشتر جوامع به اهميت شيردهي مادران به نوزادان، به عنوان «هفته جهاني تغذيه با شير مادر» يا «هفته جهاني شيردهي» نامگذاري شد.
طبق توصيه سازمان جهاني بهداشت، نوزادان در شش ماه اول زندگي فقط با شير مادر تغذيه شوند و در صورتي كه نوزاد آمادگي لازم را داشته باشد، از شش ماهگي كم كم غذاهاي جامد به تغذيه كودك اضافه ميشود. توصيه ميشود شيردهي به كودك حداقل تا دو سالگي ادامه داشته باشد.
شير مادر حاوي تركيب بي نظيري از انواع ويتامينها، پروتئينها، چربي، آنتيباديها و مواد دفاعي ديگري ميباشد كه هم نياز نوزاد به يك غذاي كامل را برطرف ميكند و هم نوزاد را براي مقابله با ويروسها، باكتريها و عوامل بيماريزاي ديگر مقاوم ميسازد. هضم شير مادر براي نوزاد آسانتر از شيرهاي پاستوريزه ميباشد و همچنين شير دادن مادر به نوزاد، باعث ايجاد حس آرامش و امنيت در نوزاد ميشود كه هم ميتواند به هضم شير كمك كند و هم در دراز مدت تأثيرات مثبتي براي كودك داشته باشد.
- كاهش خطر سندروم مرگ ناگهاني نوزاد
- افزايش هوش
- تاحدي كاهش عفونت گوش مياني
- مقاومت در برابر سرماخوردگي و آنفلوانزا
- اندكي كاهش در خطر سرطان خون كودكي
- كاهش خطر بيماري قند نوزادي
- داشتن دندانهايي بهتر
- كاهش خطر چاقي در آينده
|